Γυναικεία ψήφος – Κάτι που εμείς θεωρούμε δεδομένο

Τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά τη θεωρούμε δεδομένη, είναι όμως ένα διακαιώμα που πρόσφατα αποκτήσαμε και πρέπει να προστατέψουμε και να τιμήσουμε.

Ρόλος μας είναι να φέρουμε στα κοινά τη γυναικεία οπτική γωνία στην επίλυση των προβλημάτων και να συνεισφέρουμε δημιουργικά στην διαμόρφωση της επόμενης ημέρας.

Πιστεύω στη συμπληρωματικότητα των δύο φύλων και όχι σε  καποια προσπάθεια υπερίσχυσης και επιβεβαιώσης ενός εκ των δύο.

  1. 1844- Α” Εθνοσυνέλευση με το α”  Σύνταγμα της χώρας που έλεγε: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου».  Όχι όμως και η γυναίκα…
  2. Το 1928, η απάντηση για να μη δοθεί ψήφο στις γυναίκες ήταν “ Η γυναικεία … ψήφος είναι πράγμα επικίνδυνον, άρα αποκρουστέον».
  3. Το 1930,  επί κυβερνήσεως Βενιζέλου, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα ψήφου με τόσο περιοριστικούς όρους, ίσχυε μόνο για τις εγγράμματες Ελληνίδες και οπωσδήποτε άνω των 30 ετών
  4. Το 1952 επικυρώνεται η ψήφος των γυναικών ,αλλά θα ψηφίσουν τον επόμενο χρόνο γιατί δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι.

Image

Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει. Είχε πει, μάλιστα, πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και αποφεύγουν να κάνουν παιδιά

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s