Marketing “Γειτονιάς” : ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν τοπικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους

«Μάρκετινγκ γειτονιάς » είναι ένας όρος που αναφέρεται στην εφαρμογή ειδικών τεχνικών στη λειτουργία μίας επιχείρησης που η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από την τοπική κοινότητα στην οποία δραστηριοποιείται. Βέβαια οι βασικές αρχές λειτουργίας και οργάνωσης είναι πάντα οι ίδιες , είτε πρόκειται για μεγάλο οργανισμό , είτε μικρή επιχείρηση , ιδιωτικό ή δημόσιο (δημοτικό).

τοπική αγορά

Υπάρχουν κάποιες απλές ιδέες με χαμηλό ή μηδενικό κόστος που μπορείτε αν αξιοποιήσετε και να προσεγγίσετε τους πιθανούς πελάτες που ζουν κοντά στην επιχείρησή σας ή να αυξήσετε τη μέση αγορά των πελατών σας.

Φυσικά ξεκινάτε πάντα αξιολογώντας τη σημερινή θέση σου (ειλικρινά) , ώστε να προχωρήσετε σε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο θα πρέπει να είναι Γραπτό και να έχει στόχους μετρήσιμους, χρονοδιάγραμμα ενεργειών, κόστη και ημερομηνία επαναξιολόγησης

  1. Δείτε τι γίνεται γύρω σας. Αυτό αφορά των ανταγωνισμό, τις επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν βοηθητικά (πχ μία πετυχημένη αγορά ρούχων βοηθά τα γύρω καφέ) αλλά και τη δυναμική του κοινού που στοχεύετε.
  2. Μάζεψτε φίλους, γνωστούς που ΟΜΩΣ έχουν τα χαρακτηριστικά των πιθανών πελατών και ρωτήστε τους τη γνώμη τους! Μη φοβάστε να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας
  3. Αποφάσιστε ποιό είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα (Σημείο, προϊόν, το δίκτυο γνωριμιών…) και χτίστε γύρω του τις επόμενες ενέργειες σας. Όλη η επικοινωνία σας σε ένα απλό και ξεκάθαρο μήνυμα.

Ξεκινήστε με τα βασικά

Χρειάζεστε σίγουρα επαγγελματικές κάρτες σας ειδικά αν παρέχετε υπηρεσίες. Υπάρχουν επαγγελματίες να σας βοηθήσουν αλλά υπάρχει και το intenet. Δημιουργήστε φυλλάδια που θα είναι απλά με ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλά και πρωτότυπα (πχ: το φυλλάδιο μπορεί να έχει και τη μορφή miniεφημερίδας με τοπικά νέα) Ιδανικά μην αλλάζετε τα στήσιμο του φυλλαδίου συχνά, ώστε όσοι το λαμβάνουν να σας αναγνωρίζουν .

Μοιράστε το σε σπίτια, κοντά στο σημείο πώλησης αλλά και σε κεντρικά σημεία με πιθανούς πελάτες όπως το μετρό, η τοπική λαϊκή, είσοδος παραλίας, στάση λεωφορείων. Με την πάροδο του χρόνου και συγκεντρώνοντας στοιχεία από τις πωλήσεις θα μπορέσετε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης και θα επιλέγετε την καλύτερη ώρα, μέρα , το καλύτερο σημείο. Με τη σωστή στόχευση μειώνετε τα κόστη σας
Ανέπτυξτε σχέσεις με την τοπική κοινότητα

Κοιτάξτε έξω από τους τοίχους της επιχείρησης σας. Είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή με την περιοχή που δραστηριοποιείστε. Γνωρίστε τους τοπικούς ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ,εγγραφή σε τοπικές εμπορικές οργανώσεις , συμμετοχή σε συνέδρια, εκθέσεις. Ιδανικά προσλάβετε κόσμο που ζει στην περιοχή και ζητήστε τη γνώμη και τις ιδέες του.

Προσφέρετε ειδικές τιμές σε τοπικές εταιρίες και το προσωπικό τους. Συμμετέχετε και συνεισφέρετε στη ζωή της τοπικής κοινότητας. Χορηγία σε μια τοπική αθλητική ομάδα ή παροχή προϊόντων σε εκδηλώσεις σχολικές, πολιτιστικές, αθλητικές.

Πχ Αν έχετε κομμωτήριο μπορείτε να κουρέψετε δωρεάν τα παιδιά της τοπικής ομάδας μπάσκετ. Αν έχετε εστιατόριο κάντε ένα εορταστικό γεύμα δώρο στα παιδιά . Αν είστε γιατρός κάντε μία ενημέρωση στους γονείς για διατροφή ή την προστασία των παιδιών από τη γρίπη ή στα ΚΑΠΙ για ένα θέμα που τους ενδιαφέρει. Προσφέρετε στην κοινότητα και τη γνωρίζετε καλύτερα.
Διαφήμιση σε άλλα μέσα ( ένα πρώτο βήμα)

Ερεύνηστε την χρήση των διαφημιστικές πινακίδων στην περιοχή σου, οι τιμές πλέον είναι πιο λογικές, ειδικά οι διαφημίσεις σε στάσεις λεωφορείων. Επικοινωνήστε με τοπικές εφημερίδες, στείλτε ενημερώσεις για τις δραστηριότητες σας. Στο τοπικό ραδιόφωνο (και όχι μόνο) μπορείτε να τρέξετε διαγωνισμούς με δώρα προϊόντα – υπηρεσίες για τους ακροατές. (Το ίδιο ισχύει και για τα onlineμέσα)

Τα πιο δυνατό όπλο σας ΕΙΝΑΙ το προϊόν σας.

Αν το προϊόν σας το επιτρέπει χρησιμοποιείστε το για να αναζητήστε νέους πελάτες σε άλλα σημεία. Πχ : Αν έχετε φούρνο , πηγαίνετε στο κοντινό κομμωτήριο και κεράστε τις πελάτισσες τα νέα κουλουράκια σας, αφήστε και ένα φυλλάδιο. Αλλά και στους υπάρχοντες πελάτες δώσε τους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέα προϊόντα – αύξηση της μέσης απόδειξης

Συνεργαστείτε με άλλες τοπικές επιχειρήσεις

Μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλες επιχειρήσεις που έχουν συμπληρωματικά προϊόντα ή προϊόντα που απευθύνονται σε καταναλωτές με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Αν έχετε κομμωτήριο μήπως υπάρχει κάποιο spaκοντά σας για να κάνετε ειδικές τιμές στις πελάτισσες του; Αν έχετε καφέ-φούρνο μπορείτε να κάνετε ειδικές τιμές στις πελάτισσες του κομμωτηρίου, αν έχετε μαγαζί με ρούχα μπορείτε να αφήσετε φυλλάδια. Αν έχετε κάβα, μήπως να συνεργαστείτε με τοπικό εστιατόριο? Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Ακόμα και τη δημιουργία (ενοικίαση) κοινών χώρων – συνεργασία μπορείτε να διερευνήσετε.

Σκεφτείτε που αλλού βρίσκονται οι πελάτες σας και συνεργαστείτε . Υπάρχει πάντα ένας τρόπος, επωφελής για όλους.

Χτίστε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας  

Με την πληθώρα επιλογών πλέον (offlineκαι online) είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πελάτες σας και να τους παρέχετε σταθερή ποιότητα υπηρεσιών και προϊόντων .(Ένας ικανοποιημένος πελάτης «μιλάει» στους φίλους του και προσοχή ένα δυσαρεστημένο πελάτης «μιλάει» 10 φορές περισσότερο.) Οργανώσετε λοιπόν λόγους συνάντησης – Δώστε λόγους για επαναγορά

  • Ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να οργανώσει την ανάγνωση βιβλίων, θεατρικών έργων από τη θεατρική ομάδα της περιοχής και γενικότερα φιλοξενία όλων των Τοπικών πολιτιστικών ομάδων, δίνοντας προσοχή στην επικαιρότητα. Η θεματολογία των βιβλίων είναι ανεξάντλητη οπότε οι δυνατότητες απεριόριστες.
  • Ήδη αρκετά ανεπτυγμένες είναι οι δραστηριότητες σε εστιατόρια σχετικά με δοκιμές γεύσεων , ελληνικών προϊόντων , κρασιού αλλά και μαθήματα μαγειρικής , ζαχαροπλαστικής. Θα μπορούσε όμως ΚΑΙ ένας τοπικός φούρνος να οργανώσει μία εκδήλωση για παιδιά για το πώς να φτιάχνουν ψωμί ή ένα μαγαζί ρούχων να δώσει συμβουλές σε γυναίκες για το ντύσιμο τους.
  • Μπορείτε να φτιάξετε κάρτες επαναγορών με ειδικές εκπτώσεις για τους πιστούς καταναλωτές ή δώρα αλλά και ειδικές τιμές αν έρθει πχ : στο κομμωτήριο με μία φίλη
  • Την ημέρα των γενεθλίων των πελατών σας κάντε τους ένα δώρο, μία έκπτωση και ενημερώστε τους. Αν για παράδειγμα έχετε εστιατόριο κάντε στο πελάτη μία έκπτωση για να γιορτάσει τα γενέθλια του σε εσάς.

 

Τα παραπάνω είναι κάποια απλά εργαλεία που μπορούμε όλοι να αξιοποιήσουμε. Χρειάζεται όμως πάντα προγραμματισμός. Φυσικά υπάρχει μία ανεξάντλητη πηγή εργαλείων δραστηριοποίησης και προβολής μέσω intenetκαι socialmediaστο οποία εδώ δεν αναφέρθηκα καθόλου και χρειάζονται ξεχωριστή ανάλυση.

Δεν θέλει πάντα χρήμα ΑΛΛΑ τρόπο πχ: μία πρωτότυπη ιδέα με ΜΗΔΕΝΙΚΟ κόστος που εφάρμοσε ο Αριστοτέλης Ωνάσης «…. ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής σιγαρέτων, την οποία διαφήμιζε πετώντας άδεια πακέτα στους πολυσύχναστους σταθμούς της πόλης.» Το κόστος της ενέργειας ήταν το κόστος του άδειου πακέτου, δημιουργούσε όμως την αίσθηση ότι είχε μεγάλη ζήτηση .. άρα ήταν καλό.

Βράνη Χριστίνα

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s